Hääviikon kuulumiset ja opit, osa 1

Hei ja terveiset kotimaan häämatkaltamme! Palasimme toissapäivänä tien päältä ja reissu oli mitä onnistunein – palataan siihen piakkoin. Valokuvaajan settiä odotellessa ja ennen kuin oma muistini ennättää pettää, ajattelin tähän väliin kirjoittaa hieman koontia häitä edeltävien päivien kuulumisista.

Koska tämä postaus alkoi loppua kohti venyä tapahtumien tiivistyessä, päätin jakaa hääviikon tapahtumat kahteen osaan. Tässä ensimmäisessä osassa käydään läpi viikon alkupään kulkua ja julkaisen häitä edeltävän päivän ja illan kertomuksen myöhemmin omana osanaan.

Vaikka et jaksaisi lukea koko postausta, tein tekstin loppuun koonnin omista opeistani hääviikolta. Näihin suosittelen ainakin tulevia morsiamia tutustumaan, mikäli kaipaa vertaiskokemuksia ja jälkiviisautta (mitään en kyllä kadu).

Ennalta hyvin valmisteltu on puoliksi tehty

Jäimme Peetun kanssa molemmat kesälomille jo kaksi viikkoa ennen häitä, mikä oli oikeastaan todella hyvä veto. Koskaan ei ole kesäloma tuntunut niin pitkältä, kuin häitä odottaessa! 😀 Jo ennen hääviikon alkua minulla oli siis hyvin aikaa viimeistellä muutamia itse tehtäviä askareita ja ennätin tekemään kaiken suunnittelemani aivan rauhassa samalla, kun Peetu vietti toisaalla bestmaniensa kanssa poikien jokakesäistä eri urheilulajeista koostuvaa turnausreissua.

Joku saattaa ehkä muistaa, ettei meidän pitänyt askarrella häihin lainkaan, mutta niin vain tekemistä ja ideoita ilmaantui. Olin jopa lopputulokseen ihan tyytyväinen. Avaan tätä aihetta myöhemmissä postauksissa lisää, kun pääsen esittelemään hieman meidän koristeita ja kattauksia. Oli kuitenkin erinomainen idea tehdä lähes kaikki valmiiksi jo ennen hääviikkoa!

Alkuviikon kiireetön aikataulu

Maanantai ja hääviikko koitti viimein. Olin jo ennalta varannut viikolle muutamia valmistautumiseen liittyviä menoja kalenteriin. Hyvistä ennakkovalmisteluista johtuen alkuviikko sujui kuitenkin jopa tuskallisen hitaasti tulevaa viikonloppua odotellessa.

Maanantaina kävin ottamassa kynsiini kauniin kestolakkauksen, minkä olin lyhyen harkinnan jälkeen valinnut kynsien itse lakkaamisen sijaan. Jälkikäteen voin todeta tehneeni oikean valinnan, koska lakkaus näytti todella kauniilta ja kesti sellaisena myös pitkälle häiden jälkeenkin. Lopputulos oli juuri sopivan hillitty ja klassinen omaan tyyliini ja siten myös hääpäivän kokonaisuuteen. Geelilakkaus on sen verran luonnollinen, että sen uskaltaa mielestäni valita lyhyelläkin varoitusajalla ilman sen kummempia ennakkotestailuja.

Tiistaina koitti jännittävä aamu, kun suuntasin ensimmäistä kertaa yksin Lahden Josefiinaan pukuni korjaussovitukseen. Painoni pääsi kevään mittaan tippumaan sen verran, että pituuden korjaamisen lisäksi pukua jouduttiin vielä heinäkuussa kauttaaltaan kaventamaan ja tietenkin jännitin hieman puvun istuvuutta sitten kesäkuisen mittasovituksen.

Josefiinan luotto-ompelija oli tehnyt huikean hyvää työtä ja pukuni istui täydellisesti! Patsastelin mekko päälläni liikkeessä varmaan kohtuuttoman pitkän ajan, kun en tahtonut malttaa riisua sitä yltäni. Pituuskin oli juuri passeli, sillä puvun helma ylsi kengät jalassa lattiaan saakka, muttei tarttunut mihinkään kävellessä. Pääsin tekemään pienen testikävelyn lyhyen karvamaton poikki, jotta mahdolliset kirkon käytävän maton haasteetkin saatiin suljettua pois.

Keskiviikkona ei kalenterini saati muistikuvieni mukaan tapahtunut mitään kummempaa hääjärjestelyiden osalta, joten ehdin mainiosti aamulla treenaamaan kotosalla ja vielä illaksi golftreeneihin sekä viheriöille.

Pieni välipäivä valmistautumisessa teki oikein hyvää, koska liikunta auttaa minua käsittelemään jännitystä. Harrastaminen ohjasi myös mukavasti pitkältä tuntuvasta odottelusta ajatuksia hetkeksi muualle. Teki hyvää tuulettaa aivoja, kun häät olivat hiljaisina hetkinä ainut mielessä pyörivä asia. Varaa siis aikaa harrastaa hääviikolla, mikäli suinkin mahdollista!

Vauhti päälle loppuviikosta

Torstaina hääviikon tapahtumat starttasivat käyntiin toden teolla. Kaasot saapuivat Helsinkiin iltapäivästä ja kokoonnuimme heidän sekä parin Peetun bestmanin kanssa kirkkoon vihkiharjoitukseen. Itse asiassa kaupunkiin saapunut äitinikin tuli seuraamaan harjoituksia, tai siis ”siedättämään itseään” varsinaista h-hetkeä varten. 😀 Harjoitusta ei tarjottu meille automaattisesti, mutta pyysin sitä itse hääviikolle ja onneksi löysimme lähes kaikille sopivan ajan. Koin tiloihin tutustumisen ja vihkimisen läpikäymisen paikan päällä etenkin näin jälkikäteen todella hyödylliseksi, koska hääpäivänä vihkimisen aikana ei juuri ylimääräisille ajatuksille ollut tilaa.

Vihkiharjoituksen jälkeen jäimme vielä Peetun kanssa tutustumaan ja keskustelemaan vihkipappimme kanssa vihkimisen kulusta sekä meistä parina. Meille sattui mitä mukavin pappi ja tapaaminen herätti meissä lämpimiä tunteita tulevaa juhlapäivää ajatellen. Tämän tapaamisen pohjalta pappi teki myös puheen vihkiseremoniaamme. Hän osasi jo ennalta kannustaa meitä valmistautumaan tapaamiseen miettimällä, mitä arvostamme toisissamme ja mitä rakkaus meille merkitsee. Näitä olimmekin miettineet Peetun kanssa tahoillamme ja koimmekin, että saimme tapaamisesta irti hyvinkin paljon sekä pääsimme sanomaan juuri meille merkitseviä asioita.

Papin tapaamisen jälkeen suuntasin ennen iltaa vielä suihkurusketukseen, jonka olin varannut hyvissä ajoin ennen hääpäivää. Tykkäsin lopputuloksesta hurjan paljon ja väri kesti todella tasaisena ainakin viikon, ennen kuin se kului pois ilman minkäänlaisia laikkuja. Voin siis lämpimästi suositella Vita Liberata -merkin suihkurusketusta tärkeään päivään.

Olen itse hyvin tottunut itseruskettavien käyttäjä ja vieläpä kyseisen merkin tuotteilla, joten vaikka tämä oli itselleni ensimmäisen suihkurusketus, uskaltauduin ottamaan palvelun ”sokkona” ilman erillistä testikertaa ennalta. Tekijäkin auttoi hääpäivään sopivan sävyn löytämisessä ja päädyimme yhdessä (muutenkin käyttämääni) medium-sävyyn kevyesti kerrostettuna. Lopputulos oli juuri sitä mitä toivoinkin, mutta kokemattomalle itseruskettavien käyttäjille suosittelen ehdottomasti yhtä testikertaa viimeistään pari viikkoa ennen häitä, jotta lopputuloksesta saa itselleen selkeän käsityksen.

Ilta kului meillä kotona Peetun ja kaasojeni kanssa. Tein istumakarttojen taulut valmiiksi ja pakkasin tytöt seuranani hääviikonloppua varten. Kiireettömästä viikosta huolimatta jännitys ja häiden jatkuva läpikäynti onnistui verottamaan viikon aikana yöunistani sen verran, että tässä kohtaa alkoi hieman väsymys painaa enkä tahtonut millään jaksaa pakata ja rauhoittua. Kaasot olivat arvokas apu mieleni rauhoittamisessa, joten oli ihanaa saada heidät meille yöksi jo pari päivää ennen häitä!

Omat oppini hääviikolta tähän saakka

  • Tee kaikki mahdollinen askartelu ja järjestelyt hyvissä ajoin ennen hääviikon alkua. Silloinkin, kannattaa aikatauluttaa vain yksi asia kullekin päivälle tai illalle, jotta asioita ehtii edistää rauhassa. Aina ilmenee viime hetken suunnitelmia ja muutoksia, joten niihin reagoimiseen on hyvä olla aikaa.
  • Panosta rohkeasti kauneuteen ja omaan valmistautumiseen, mikäli haluaisit näin tehdä. Muista varata testikerta hyvissä ajoin ennen häitä, mikäli olet kahden vaiheilla joidenkin palveluiden välillä. On helpompaa uusia kynnet ja rusketus tai huollattaa ripsipidennykset pienin muokkauksin, kun niihin on tottunut.
  • Varaa korjausompelut mahdollisimman lähelle häitä, kuitenkin niin ettei korjausten kanssa tule liian kiire. Olemme kaikki ihmisiä ja on vain luonnollista, että paino tai kehon mitat elävät hieman ennen häitä. Varaudu sovittamaan pukua parikin kertaa, jos istuvuus mietityttää yhtään.
  • Testaa hääpuvun pituutta ja kävelyä joko liikkeessä tai kotona matolla ja muilla erilaisilla pinnoilla, kuten kivi- tai lautalattialla vihkikirkosta riippuen. Varmista, että pituutta ehditään tarvittaessa muokkaamaan, ettei matkalle alttarille tarvitse pelätä kompurointia.
  • Varaa tietoisesti aikaa myös muille, kuin hääasioille. Stressi voi syntyä mukavastakin asiasta ja ainakin itselläni se näkyy aamuyön aikaisina heräilyinä, kun ajatukset tunkeutuvat uniin asti ja häiritsevät uudelleen nukahtamista. Liikunta tai muu mieluisan asian parissa puuhastelu parantaa unen laatua, helpottaa pitkältä tuntuvaa odotusta ja auttaa tuulettamaan ajatuksia, vaikkei kärsisi uniongelmista.
  • Ellei vihkiharjoitusta tarjota kirkon toimesta, sellainen kannattaa järjestää vihkipaikalla. Harjoittelu auttoi meitä käsittelemään jännitystä itse vihkimisessä ja oli mieluisaa yhteistä tekemistä hääseurueen kanssa.
  • Vaikka olisit taitava improvisoija ja sosiaalisesti lahjakas, valmistautukaa molemmat papin tapaamiseen. Keskustelusta saa parhaimmilaan irti paljonkin, kun oman kumppanin kuulee sanallistavan yhteisen taipaleen merkitystä juuri hänelle. Saatte myös suoran hyödyn vihkimiseenne, kun pappinne voi keskittyä puheessaan juuri teille tärkeisiin asioihin ja arvoihin.
  • Aloita hääviikonlopun pakkauslistan tekeminen hyvissä ajoin etenkin, jos olet poissa kotoa jo häitä edeltävänkin yön. Hotelliin on ihana varata omia suosikkituotteita hemmotteluun ja lokoisaan oleiluun, sekä hääaamulle tulee muutenkin muistaa mukaan kaikenlaista, omasta aikataulusta riippuen.

Yksi vastaus artikkeliiin “Hääviikon kuulumiset ja opit, osa 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s